среда, 18. јун 2008.

Najsimanji u Ameriki




Ne ,ne prijatelju(ja sam se te napasti rešio,sto manje korova,više kukuruza)ne radi se ovde o ljudima nego o mestima u USA.Šlagvort za to su mi dali neki naši ljudi(srboameri)koji s vremena na vreme dolete u Srbiju ne bi li opravili kljove zabadava i komšijama i prijateljima pričali kako je tamo preko daleko bolje nego ovde!Navatali smo moj garles i ja jednu gospođu da nam objasni natenane di je to ona u USA.Al' ne lezi vraže uvatismo je u kratkim nogama tj.moj garles otkuca na pretraživaču dotični velegrad i nađosmo da ima manje stanovnika nego moja zgrada.
Evo da približimo malo.
Napravio sam skraćenu listu najsimanjih a najsicool mesta u USA po mom izboru:
1.Millerton,New York
2.Barnard,Vermont
3.Manchester,Vermont
Već na startu vodi Vermont sa 2:1!!!
MILLERTON NY

Populacija:ima ih celih 925 komada
Najbliži grad:New York na nekih 103 milje
Ima tu svašta nešto da se vidi na glavanoj džadi iako je dugačka samo par stotina metara.
Npr:irvingfarm.com
Tu lokalci popiju pivu ili filterušu pre nego što krenu na nove radne zadatke ili u biblioteku.
Ljubazno osoblje će vam ponuditi i kolače sa višnjama ako želite.
Nekih 22,5 metra niže već počinje business area.Izvesna Susan Schneider je odlučila da"makne" svoj business baš tu jer je videla neverovatne mogućnosti za razvoj.Slatka Suzy naime ima prodavnicu lampi :http://www.shandells.com/
Veoma su lepo dizajnirane i upakovane.Pošto se svi u mestu znaju a rođusa može biti 924 godišnje,pa godišnjice,slave itd.Oni što vole da čitaju a ne idu u biblioteku,mogu svako tolko da kupe novu lampu.
Od poznatih faca tu se rodio baseball igrač Eddie Collins http://www.baseball-reference.com/c/collied01.shtml
Još mu nisu napravili spomen kuću al' od 1951 razmisljaju o tome.Ima Millerton i prodavnicu specijalne hrane:Millerton market ( 21 Main St., 518/789-6677), pošto posao ide kao lud gazda Robin Helfand otvori još i Millerton Card &Candy Co (28 Main St., 518/789-8669).Rade dostavu robe!!!U Millertonu gradu imaju ukupno 63 prodavnice raznoraznih fela ,što izađe na svakih 14,68 stanovnika po jedna prodavica.Pa nek se lova vrti.

Barnard,Vermont
Populacija:više nego u Millertonu za 22 komada tj.947
Najbliži park:Silver Lake State Park http://www.vtstateparks.com/htm/silver.cfm
Ako se zatrčite veoma lako ćete profurati prodavnicu i poštu i izaći iz centra!!!
Zato samo polako.Barnard je poznat po dobroj klopi.Doduše ima manje gostiju mesečno nego Brašina čarda u Begeču al' ipak...
Will Dodson Ruth Schimmelpfennig, dva garlesa iz San Francisca otvoriše Barnard Inn Restaurant davne 2000. I još ga nisu zatvorili.U blizini restorana su im kuće pa njihova deca doručkuju pre škole u Inn'u. Eto predosti. Ako vas put navede u Barnard,adresa je1796 building (5518 Rte. 12, 802/234-9961).Najjače klopa im je čorba od školjki sve sa šafranom.Porcija je celih 10$ ili nešto više od 500 dindži.Nije kao naša riblja čorba al' ima šafrana i jeftino je!!!
Takodje rade i dostavu!!!
Njupa se i komšiluku.Ali su ovi malo inventivniji.Nude nešto kao happy hour.Svakog ponedeljka u letnjem periodu u Barnard General Store domaći ga zovu Karmic Café,gazda kuva internacionalna jela za zaposelene i putnike namernike. Posle kažu: I don't like monday.Klinac bato,viš' kako može ponedeljak da bude dobar. Ove "dobrice" se nalaze u 6431 Rte. 12, 802/234-9688.Nažalost ne dostavljaju klopu.
Može se i prenoćiti za nekih 180$ u http://www.thefanhouse.com/home2.php
Nisam bio al' izgleda lepo.
Od poznatih faca tu je živeo i Sinclair Lewis dobitnik Nobelove nagrade za književnost.Prvi put kad odem u Kongresnu biblioteku http://www.loc.gov/index.html
ću da potražim neko njegovo delo.
U Barnardu možete da uživate u prirodnim lepotama,ne samo da krkate za "tepsiju ribe".
Na nekih 20-tak milja su:Ascutney State Park,Camp Plymoth State Park,Coolidge State Park i mnogi drugi.Pa koga noge ne bole,nek izvoli.
Inače "tanji" su od Millertona po pitanju maloprodaja,samo 32.Ali su jači za veleprodaje ,celih 10!!!Di god nađeš zgodno mesto ,ti business posadi.

Manchester,Vermont
Ovde sam imao malu dilemu.Naime ima dva mesta sa istim nazivom al' sa različitim poštanskim brojem:
Manchester is a village in Bennington County, in the Bennington metro area.
The village was possibly named for Manchester, MA.
[NOTE: This is not the only community in Vermont named Manchester. For links to other places called Manchester, VT, see the Duplicate Names box at right.]
The latitude of Manchester is 43.163N. The longitude is -73.072W.
It is in the Eastern Standard time zone. Elevation is 883 feet.
The estimated population, in 2003, was 669.
Dakle osim village ima i town.O ameri pusti ,valjarite jel'?Dupliraju nazive.Valjda ovi iz grada neće da se druže sa seljoberima.Po nekim podacima town ima cirka 2 somića ,što je cifretina u odnosu na village.Sve mi to liči na srpska posla!!!U fazonu:"Odakle si ?Iz Manchestera,Vermont al' iz grada!!!".Pa kod dodje u rodnu grudu da se zna.Malo su mi bljak ovi manchesterci jer čak i http://www.putnikovo.org.yu/strane/stanovnici.html

u urbanoj Vojvodini ima jedan jedini poštanski broj ,spisak stanovništva,ulice i broj.
Da mi obratimo pažnju na ove seljane(village) jer su ponosni na svoje selo.Ovi građani su mi nafurani mnogo.Dakle seljani imaju trotoar,put i sve što treba.Najbolje da pogledate sami:
http://www.youtube.com/watch?v=GvqEx1rACK4&feature=related
Čovek se našeta preterano!!E kad pređete celih 174 m glavne džade ondak pravac u motel da se odmorite i nešto prezalogajite:
http://www.northshiremotel.com/

Gosti koji su bili nahvališe da je lepo,čisto itd.
Šta bi još moglo da se kaže o Manchester village?Recimo da zahvata celih 9.3km2 a da je od toga voda 0.28%.Imaju 284 domaćinstava ali samo su 170 residenti.Ini su vikendaši.Unaokolo možeš da se skijaš,pecaš,vozikaš,piješ i još svašta nešto.Za one sa dubljim džepom preporučujem:
http://www.equinoxresort.com/thingstodo/manchester/directions/

A ima i naših ljudi tamo!!!!No oni su se amerikanizovali i nema leba od njih.
Najbolje ćete videti ostale podatke na sledećem linku:
http://www.citytowninfo.com/places/vermont/manchester




субота, 14. јун 2008.

Znakovi pored putova bre!!


Odlučih se iznenada dao obiđem garlese iz Obrenovca i Lazarevca.Dobre garlese!!!!
Trebao sam samo da odlučim koja će prva destinacija da mi bude.I odlučih se za Obrenovac.
Laganini sam došao do tamo jer je nekih sat i koji minut vožnje od NS.Vozili smo bez GPS-a.
Navođenje je bilo ovako:"Kad is Bariča izađeš ,ideš do prvog semafora,onda desno pa sledeći semafor samo pravo,do mostića,pređeš ga,onda pređeš dva ležeća policajca itd".Nađoh ga iz prve!!!
Dočekao me garisha kao što treba.Bili nekih 2h i prostom većinom dogovorili da se ubuduće viđamo češće a ne svakih 20 godina.Upitah kako do Lazarevca?Nije frka ,reche garles ja ću te odvesti do izlaza.Posle samo prati put i tablu za Valjevo.Prođosmo i poznato mesto iz ukrštenih reči sa dva slova-UB.Nisam hteo da kažem deci da je tu rođen i fudbalski mag koji je sad u bajbokani zbog neke siće što se malo"ugrađivao"u transferima.Videsmo i tablu za Valjevo!!!Hm,bato moj ali ondak počeše problemi.Srbija ko Srbija sa znacimima se posvađala!!!!Nazvah drugog garlesa,rekoh:" navodi,nema znakova".Nije frka kaže on:"kad si skrenuo za Valjevo ideš pravo i sa desne strane će ti biti staklara Tome Obućinskog ,nekih 20-tak metara mali putić s leve strane,ideš do kraja puta,put te vodi do OMV pumpe,ideš levo na magistralu i onda na nekih 12 km s desne strane Lazarevac.Mislim da je spomenuo i Lajkovac,ja ga nisam primetio,valjda zbog pruge što znam ja.Prvo mi mutno bre ,pa taj Lajkovac je manje mesto od Lazarevca,kako ono da ima tablu tj. da je prepoznatljiviji,valjda zbog Mileta(ne tranzicije,nego prugadžije).Ma nekako se nađosmo na magistrali.E da nas sad vidi Mirko Alvirović(SAT) oma' bi došo da snimi emisiju.Kaže garles:"kad si skrenuo kod table ideš pravo i posle nekih 100 metara desno ali nemo' da se sekiraš murija će te sigurno zaustaviti".Što bre?,upitah."Skup motoraša baš završavaju sada."I počeše da prolaze....Video sam sve vrste prevoznih sredstava od 2 do 8 točkova,Šolu,Denisa Hoopera,Tottiija(na njega ću se vratiti),Valentina Rossija i ine.Nikako da prođu bre!!!!Pusti nas pandur posle 20-takminuta da lagano skrenemo desno kad evo ti muke!!!Iza nas klinja u plavom dresu sa natpisom Totti,krivuda levo desno ,gledamo kad će da se zakuca u nas.Valjda je popio suviše Guarane s dodatkom skivija.U susret nam ide baja ,vozi po sredini puta.Valjda tako treba.Totti ozada,baja sredinaš opa bato!.Baja nas prođe za koji centimetar a Totti,stari iskusni vuk od celih 14 godina nas malo posle zaobiđe i nastavi da krivuda.Mi se parkirasmo ispred eminentog kafića još eminentnijeg gazde.Popismo po kafu i sok i pravac ćeri kod mog garishe.
Opet nema table nijedne do njega.Valjda je Lazarevac mali pa svi znaju svaki sokak.
Dočeka nas i garisha kao pravi.Iznese za početak kavijar i Chivas da se zagrejemo i evociramo uspomene na davno prošlo vreme.Chivas je pio i naš pokojni predsednik ,pa što ne bismo i mi?Pazi bre kavijar u Lazarevac!!!Nemo' neko da mi priča o gostoljubivosti ostalih naroda posle toga.Zahvalih se zato što sam pre nedelju dana jeo morskog psa iz Ajkule 3 sveže upecanog u Tisi kod Szegeda grada.Mnogo bi mi bilo toliko morskijeh stvorenja u nedelju dana.Ali kavijarče nestade za par minuta.Nije da sam brojao al' najviše je manđao lokalni šmeker,veterinar,plejboj i ko zna šta još.Inače je drag lik al‚veovatno ga seljaci ne nude sa kavijarom kad im leči prasice,pa čovek navalio.Vratismo se garisha i ja na temu koja je povod ovog pisanija.Kaže:"nemo' da se čudiš ,nema znakova i tačka".Mislim se ,šta i ja kenjam ,ko da ne znam da je tako.Sve u svemu dobro smo se proveli kod garishe.Došlo vreme za polazak.Kaže garles:"Sad ideš drugim putem,lakšim.Vratiš se tamo di su bili motoraši,skreneš desno na magistralu i kad vidiš neku rakrsnicu sa malo glupavim ostrvom na sredini,zamuvaš levo i samo pravo.Ideš tako i kad naiđeš na neku raskrsnicu i ne znaš da li ćeš levo ili desno,ti skreni levo.I pravo za Obrenovac.Posle ćeš znati".Tako i bilo.Videh konačno neke Kolubarine kopove s desne strane,obasjani kao brazilska Marakana.Rade ljudi i noću.Malo smo promšili onaj deo kad ne znaš da li ćeš levo ili desno,al' gariša nas vrati na pravi put.
Posle je sve išlo kao po loju.Iz Obranovca je lako.
Nego ljudi jel‚u onom sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji ima nešto o znakovima?
Ja nisam našao a vi?
http://www.mfa.gov.yu/Srpski/Foreinframe.htm

понедељак, 9. јун 2008.

Anti-paradajz turisti,Paros,Antiparos


Morao sam odmah da reagujem.Naime nakrpi me jedna poznanica:"Džiberu idi na Futosku i kupi ribu,ko te je..."."Ja sam novosadska šmizla i idem u http://www.kolymbia-beach.gr/en/home.html
Već sam uplatila.Idem sa mužem koji je uzgred doktor a nije Koštunica Dr.Vojislav."
Reče šmizla i ostade živa.Nisam imao nameru da joj objašnjavam šta je pisac hteo da kaže i sl.Verovatno sirota šmizla nije dobro razumela ili nije uključila svoju XL452 Funai klimu,te joj se mozak nije adaptirao na postojeće uslove.
Da budem iskren ovaj hotel lepo izgleda a komentari na travel portalima su OK.
Nego šta nam to govori?
Ima i onih koji ne domor idu da uživaju i neće da se hrane u sopstvenoj režiji.Pritom se malko više otvaraju(kad imaju!!!!)i planski nastupaju.Nema kao ranije zovu agenciju isti dan kad žele da putuju.Tranzicija nas nuči nečemu.
Nego nisu ni ti prstenčići loši.Drugi moj gariša ide u http://www.hotel-lagomandra.gr/eng/
Po njegovom kazivanju to je drugi prstić.Koliko vidim ni on neće nositi hranu.
By the way gariša je boravio nekoć u Buzuki landu te nisam ni sumnjao u njegov ukus.Pritom nije šmizlov.Jedina mu mana što navija za Cigane(Delija!!!).
Ali nije Grčka samo Oto Rehagel,giros,studenti DIF-a,Vangelis,Papandreu....
Ima tu štošta da se vidi.Najjača fora su im ostrva:1400 al' od toga samo 227 nastanjenih ali samo 78 ima više od 100 stanovnika.Ako vam se ne ide kod http://www.jeanpaul-gaultier.com/
da pijete koktelčiće u njegovoj vili na http://www.mykonosgreece.com/
i pritom da čuvate zadnji trap,onda je izbor veliki.
Ja sam pronašao dva simpatična ostrva:Paros i Antiparos(znači nije Paros,anti-paradajz takođe).
Evo mog izbora:
http://www.oliaros.gr

http://www.lillysisland.com/


http://www.antiparosgreece.com/index.html

http://www.maryovillage.gr/en/index.htm

http://www.albatross.gr/EN/Verticals/HotelLocation/al_en_hotellocation.asp

http://www.lefkesvillage.com/

http://www.heaven-naoussa.com/index.htm


http://www.petres.gr/freedom.html

Ko još nije otišao na odmor neka pusti lagano http://www.mikis-theodorakis.net/
krkne Ouzo,uzme grčku zastavu i šal ,zakači se ispred Tv-a i navija za našu pravoslavnu braću na

http://www.euro2008.uefa.com/

Paradajz turisti


Prosle nedelje sam šaltao kanale i na RTS1 naleteh na emisiju o turizmu.Ili bar ja mislim da je emisija o turizmu?Saznao sam da je najtrazenija destinacija Grčka.Kakvo saznanje!!!Idi molim te a ja mislio Danska.Još sam saznao da putnici namernici uplaćuju aranžmane i nekoliko meseci unapred,(tek smo potpisali SSP a već se ponašamo ko švabe),da je veliko interesovanje za first minute i last minute i još svašta nešto.Lepo su se predstavnice nekih BG agencija se utrkivale da nahvale svoju malu firmu.Te mi smo ovo ,ono i naravno najbolji smo .Ma to uopšte nije važno ,osim da u dotične izgledale kao ofucane domaćice.Prva je bila bucika a druga se slikala za tv sa sve masnom kosom.Valjda ovi pokvarenjaci sa tv nisu ni javili da će doći ,pa navatali prve.Nego da se vratimo na Grčku.Kaže jedna od njih:"imamo aranžman 11 dana za 90 EUR bez prevoza".E gari tu sam pukao!!!!Jeli bre koga ti zajebavaš?Kad proverih na par sajtova,ono istina.Kuku majko moja taman su nas crnogorci izradili onijem propisom o unošenju hrane u ekološku mini-zemlju a sad ovi sirtakijevci nude sve za džabaka.Odosmo smo svi tamo. Možda i može neko pilence da se prenese ilegalno preko grane.Samo da li će paradajz izdržati?
Gari moj kako smo jaki bili u staroj Jugi.Za paradajz turizam su bili zaduženi česi a vidi sad ovo cela nacija reprezentacija tj paradajzijacija!!!Već znam priče:idem na prvi prsten,klopa im je ok ,kafa skupa,riba takodje....Ali sve u svemu je OK.To su oni koji zaobilaze srpske kafiće u širokom luku jerbo može da se desi da neko osim kafe poruči i mineralnu.Isti su bili u ugostiteljskom objektu samo u slučaju da picerija u komšiluku koja prodaje picu parče ,ima šalter.Jel' se to računa da su bili? Mislim zbog šaltera,dal'se to računa u ulazak?
Gari moj ma neću da idem na prsten!!!!Kafu ću da pijem kod kuće a ribu ću da kupim na Futoškoj pijaci i sam ću da je ispečem.I sve to za manje od 89.99. EUR i još ću da kupim i vino.
I sve u svemu i meni će biti OK.

уторак, 3. јун 2008.

JERMENIJA NAJJEFTINIJA DESTINACIJA NA SVETU

Privukao me članak u http://www.frommers.com/deals/
Where Does the Dollar Do Best? Frommer's Global Price Index for June 2008
Pa sam odlucio da malo pronjuškam po mojoj ličnoj arhivi.Naime u članku su uglavnom daleke destinacije i potrebna je viza za naše građane.Hm dobro a gde nam nisu potrebne?Pa naravno
Jermenija!!!!!http://www.mfa.gov.yu/Srpski/konz/vizni_rezim_po_zemljama/jermenija.htm
Nama u svežem sećanju zbog Evrovizije i pesmice Qele,Qele.Gde su ugrabili najbolji plasman u svojoj istoriji 4 mesto!!!Jeftino?Naravno.
Avio karta se može kupiti cca 650 EUR BEG-EVN(Yerevan).
Ostale cene,prava sitnica:
-kafa u centru grada u kafićima -0.18 EUR
-porcija svinjskog pečenja -1.60 EUR
-crno vino-buteljka -1.28 EUR
-1kg paradajza na pijaci - 0.13 EUR
-metro karta -0.08 EUR
-ulaznica za muzej -0.12 EUR
Prenoćiste ili paket aranžman?Ima naravno!!!!
Naišao sam na jermenca Jamesa Tufenkiana koji je prvu veliku lovu steako na tepisima.
Sada je veoma aktivan u turizmu.Sve o potrebne informacije o Jermeniji i turizmu na njegovom sajtu:
http://www.tufenkianheritage.com/hotels.html
Obratite pažnju na tours sekciju!!!!
Ostale neophodne informacije možete naći na:
http://www.virtualtourist.com/travel/Middle_East/Armenia/TravelGuide-Armenia.html

Sve u svemu odmor za dve osobe 10 dana će vas koštati sa avio kartom cca 1.300 EUR.Meni zvuči povoljno a bome ima šta i da se vidi!!

понедељак, 2. јун 2008.

Cach back booking site ?

Hm ovde nešto smrdi?Po izgledu sajta video sam da je još jedna "amerska caka"!!!
Naime kad odete na http://www.hotelsescape.com
I pročitate about us,ništa necete naći.Onda odem na FAQ i nađem ovo:
I don't have long to wait for a confirmation. What can I do?
Typically, most lodging reservations are made in real time and your confirmation should only take a few seconds. You will be notified of the status of your reservation within 2 to 4 hours. However, there can be delays. In such cases, you will receive an email from us without a confirmation number. When we receive the confirmation number from the property, it will be emailed to you. If there is a special request or rate change associated with your reservation, the request will be sent to a Customer Care agent for processing. You may contact us directly at reply@travelnow.com.
Znači iza svega stoji Travel Now.Dalje krenem na:
http://www.networksolutions.com/whois/results.jsp?domain=hotelsescape.com
Gde se lepo vidi:

Registrant:
Floridaescape.com LLC
5542 Donnelly Circle
Orlando, Florida 32821
United States

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com)
Domain Name: HOTELSESCAPE.COM
Created on: 20-Dec-02
Expires on: 10-May-09
Last Updated on: 10-May-08
Što će reći male su šanse da dobijete lovu nazad.
Ažuriranje im nije jača strana!!!!

Hotels & Resorts ADVERTISEMENTS-All inclusive

Ko ima para i voli all inclusive vacation,prava prilika!!!!

http://www.occidentalhotels.com/occidental/specials.asp

DUBAI




U poslednje vreme popularna destinacija za domaće turiste.Prednost direktna linija JAT-a i lako dobijanje vize.
Evo nekoliko zanimljivih linkova:

http://www.dubaireview.co.uk/

http://www.mincapartments.com/

http://www.asiarooms.com/united_arab_emirates/index.html


http://www.travonline.com/hotfound2.aspx?did=36

http://www.arabian-explorers.com/site/hotelindex.php

http://www.jebelgroup.com

http://www.burj-al-arab.com/


7* najpoznatiji hotel na svetu

http://www.goldensandsdubai.com/

Toplo preporučujem:-idealna lokacija
-value for the money
-dnevni šatl Hilton Beach hotel
http://www.dubaicityguide.com/main/index.asp?ref=vis

http://www.godubai.com/

http://www.dubaitourism.co.ae/

HOTEL REWIEWS,HOTEL RATINGS,HOTEL OPENINGS

http://www.hotelchatter.com/

Veoma laka navigacija.Veoma zanimljiv sajt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails